10 ekor ayam = 10 @ 15 kg serai
serai potong serong halus untuk blender biasa.
bawang putih
halia
lengkuas
serai
* blend bersama tapis dan ambil rempahnya sahaja
jintan manis
jintan putih
ketumbar biji
lada hitam
bunga lawang
* blend kering
cara gaul ayam:
masukkan yang bersih bersama
telur
tepung jagung
bahan kisar kering
*gaul bersama
masukkan ayam yang digaul tadi dengan
serbuk kunyit
serbuk cili
serbuk kari
tepung jagung
kicap sotong
kicap bukit emas (pukau tong)
sos labu
*gaul
masukkan
garam
perasa
*gaul
campur serai blender yg diperah/ ditapis kering dan gaul
serbuk cili dan kari jgn terlalu banyak utk elak ayam jadi hitam
kemudai ambik ayam dan asingkan ke bekas lain.
lebihan rempah masuk ke bekan lain.
cara goreng.
panaskan minyak
masukkan ayang, goreng sampai separuh masak
masukkan lebihan rempah, kacau skit bagi derai
daun kari masuk paling last